Filtered Reflections


Kleurfilters veranderen de manier waarop we bepaalde beelden waarnemen. Maar wist je dat je stil leven kunt animeren door de kleur snel genoeg te veranderen?
Dit experiment toont hoe blauw en rood licht een soort levensechte 2-frame .gif kan maken. Het maakt daarbij een simpel prototype om een klein verhaal te vertellen dat open blijft voor interpretatie.

Het experiment is opgebouwd uit een drietal test-tekeningen. Deze digitale tekeningen gebruiken zwarte lijnen wanneer iets permanent zichtbaar moet zijn. Daarnaast gebruikt het blauwe en rode lijnen, bij beeldelementen die enkel zichtbaar zijn bij toepassing van de tegengestelde kleurfilter. Bij het gebruik van het experiment is de ruimte volledig donker. buitenom het licht van twee zaklampen. Eén uitgerust met rode en de ander met blauwe filter achter de lens van de zaklamp. Wanneer de gebruiker de lampen afwisselend over de afbeelding brengt, komt het stil beeld in zekere zin tot leven als een soort geanimeerde .gif. Door de manier waarop camera’s kleur opvangen is dit voornamelijk enkel fysiek te beleven met het blote oog. Door het afwisselen van de twee kleufilters kunnen we spelen met ‘voor- en na”-taferelen. In dit experiment zijn enkele beelden eerder dubbelzinnig. Op deze manier krijgt een gebruiker die het beeld bijvoorbeeld eerst met de blauwe filter waarneemt een andere indruk als iemand die het beeld eerst met de rode filter waarneemt. Bij snellere bewegingen kunnen we een gevoel van beweging teweegbrengen. Dit is goed te zien in de tweede en derde afbeelding wanneer. Om het gevoel zo goed mogelijk te beleven moet er wel een correcte snelheid voor de afwisselen gevonden worden.